Kodaň, Faerské ostrovy, Island

Kodaň, Faerské ostrovy, Island Kodaň, Faerské ostrovy, Island Kodaň, Faerské ostrovy, Island Kodaň, Faerské ostrovy, Island Kodaň, Faerské ostrovy, Island Kodaň, Faerské ostrovy, Island Kodaň, Faerské ostrovy, Island
Destinácia: Viac destinácií
Kód zájazdu: 1353809
Cena od: 3 919,12 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

05.09.2025 12 dní First Minute 3 919,12 € +0 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Úvod:
Tri destinácie, ktoré majú spoločný pôvod v severskej histórii a kultúre, no každá ponúka niečo iné. Zájazd začíname v Kodani, kde nás nadchne špecifická architektúra a životný štýl hygge. Faerské ostrovy majú síce exotický názov, ale nesmieme sa nechať zmiasť, pretože ležia v severnej časti atlantického oceánu a patria Dánsku, takže namiesto paliem a pieskových pláží nás čaká úchvatná severská príroda. Trajektom sa presunieme na Island, ktorý nás očarí samými kontrastami. Nie nadarmo sa mu hovorí ostrov ohňa a ľadu.


Program:
1. deň:
Dnes prilietame do Kodane, hlavného mesta Dánska a zároveň najšťastnejšieho mesta na svete. Ubytujeme sa a čaká nás krátka orientačná prechádzka mestom.

2. deň:
Po raňajkách pešou prehliadkou spoznáme kodanské ulice, najdlhšiu pešiu zónu sveta Stroget, na ktorej je vždy čulý ruch, Radničné námestie, kde pulzuje život a je skutočným srdcom mesta. Nevynecháme kanál Nyhavn, vybudovaný pre prístup obchodníkov do centra. Dnes je v obkolesení trendy kaviarní. Nezabudnuteľný zážitok získame plavbou po miestnych kanáloch, bez ktorých by nebola Kodaň kompletná. Uvidíme Kráľovský zámok Amalienborg, nádherný Frederikov Mramorový kostol, najkrajšiu kodanskú fontánu Gefion a neujde nám tiež symbol mesta, Malá morská panna.

3. deň:
Dnes odlietame smer Faerské ostrovy, priamo do hlavného mesta Torshavn, ktoré si prejdeme od pevnosti Skansin, cez vládnu štvrť, až ku prístavu.

4. deň:
Dnes nás čaká dlhý deň, počas ktorého dokonalo spoznáme ostrovy StreymoyEysturoy. Po raňajkách vyrazíme na cestu do dedinky SaksunTjornuvík s výhľadom na majestátne útesy Obor a Čarodejnica. Tiež nás uchváti pohľad na 140 metrov vysoký vodopád Fossá. Ešte nám na preskúmanie ostal druhý najväčší a najľudnatejší ostrov Eysturoy. Tento „východný ostrov“ je hornatý s množstvom krásnych výhľadov na celé súostrovie, a do výšky 882 metrov sa tu dvíha najvyššia hora Faerských ostrovov. Cestou za jeho poznaním si spravíme zastávku pri futbalovom štadióne v Toftire, navštívime dedinky Eidi a Gjogv, ktorá nesie svoje meno podľa 200 metrov dlhej rokliny. Večer sa vrátime na ubytovanie.

5. deň:
Po raňajkách sa opäť vydáme na ostrov Streymoy, no tentokrát nebudeme objavovať po súši, ale po vode. Dedina Midvágur s „Jazerom nad morom“ na nás zapôsobí ako ilúzia. Všimneme si aj útes „Prst trollej ženy“ a minieme Sandavágur, ktorý je poslednou dedinou pred vstupom do podmorského tunela, vedúcim na ostrov Streymoy do Vestmanny, kde na nás bude čakať loď, ktorou preskúmame dramatické útesy Vestmannabjorgini.

6. deň:
Doobeda sa rozlúčime s Faerskými ostrovmi a poobede nás čaká trajekt smerom na Island.

7. deň:
Ráno nás privítajú brehy Islandu a po vylodení preskúmame východné fjordy. Východný Island má veľa úzkych fjordov obklopených strmými útesmi a vo väčšine z nich sa nachádzajú rybárske dediny. Čakajú nás tu fantastické scenérie, trblietavé jazerá, husté lesy, tradičné farmy a stáda divých sobov. Dnes nevynecháme ani plavbu po ľadovcovom jazere Jokulsarlon. Toto jazero je úžasným prírodným zázrakom známym pre svoju krásu a pokojnú atmosféru. Je posiate majestátnymi ľadovcami, ktoré sa unášajú smerom k Atlantickému oceánu. Budeme mať šťastie a spozorujeme tulene plávajúce v ľadových vodách alebo ich leňošenie na ľade? Po plavbe sa ešte zastavíme pri vodopáde Svartifoss a urobíme si krátku prechádzku.

8. deň:
Po raňajkách nás čaká Nádherná oblasť islandského juhozápadu plná povestných prírodných krás – cestou do malebnej dedinky Vík sa zastavíme pri vodopáde Seljalandsfoss, ktorý umožňuje návštevníkom prechod „poza“ svoj vodný závoj. Nasleduje vodopád Skogar, jeden z najvyšších na ostrove a návšteva Ľudového múzea Skógar s perfektným výkladom a vyobrazením islandskej histórie. Dedinka Vík leží neďaleko magickej pláže s čiernym pieskom a bazaltovými stĺpmi všetkých veľkostí a tvarov. Kúsok odtiaľ sa z mora vynárajú tajomné útvary skamenených trolov Reynisdrangar. Koniec dnešného programu zavŕšime v Centre lávy (vstup možný za doplatok), interaktívnom múzeu, ktoré nás vtiahne do sveta islandskej sopečnej aktivity.

9. deň:
Najznámejší a najobľúbenejší islandský okruh je jednoznačne Golden Circle, alebo tri drahokamy Islandu, a my sa po ňom dnes vydáme. Uvidíme najkrajšie pamiatky v národnom parku Thingvellir, geotermálnu oblasť Geysir a vodopád Gullfoss, a to všetko za jeden deň. Najstarší národný park Islandu Thingvellir je unikátom ako z historického, tak aj geologického hľadiska, keďže leží na tektonickom zlome eurázijskej a americkej pevninskej dosky a my sa tak môžeme ocitnúť "jednou nohou v Amerike a druhou v Európe.“ Pokračovanie k najznámejšiemu gejzíru sveta Geysiru, podľa ktorého sú pomenované všetky gejzíry sveta. Dnes však spoľahlivo funguje už len jeho sused Strokkur vyvrhujúci vodu do výšky 15-30 metrov približne každých 5-10 minút. Len kúsok od tejto termálnej oblasti sa nachádza monumentálny, dvojstupňový vodopád Gulfoss, nazývaný „zlatý“. Padá do hĺbky 32 metrov a za slnečných dní sa kvapky odrážajú v prekrásnej dúhe. Tieto dri drahokamy Islandu doplníme o návštevu Fridheimarovej farmy (vstup možný za doplatok), kde sú hviezdou predstavenia paradajky. Vyskúšame spolu paradajkovú polievku, no trúfneme si vyskúšať aj paradajkovú zmrzlinu alebo paradajkové pivo?

10. deň:
Dnes po raňajkách sa vydáme preskúmať hlavné mesto Islandu, Reykjavík (v preklade „Dymová zátoka“). Navštívime spolu Höfdi, miesto historického stretnutia prezidentov USA a Sovietskeho zväzu v roku 1986, futuristickú budovu kostola Halgrímskirkja, bezpochyby najznámejší monument mesta, nákupnú uličku Laugarvegur, budovu parlamentu, radnicu, prístav a modernú budovu filharmónie. Prehliadku doplníme o návštevu múzea Perlan (vstup možný za doplatok). Táto sklenená kupola na vrchu šiestich vodných nádrží je teraz domovom tej najneuveriteľnejšej a najmodernejšej výstavy prírody na Islande. Po návšteve múzea preletíme nad celým Islandom vďaka atrakcii FlyOver Iceland (vstup možný za doplatok). A čo tak zavŕšiť deň v geotermálnych kúpeloch Blue Lagoon (vstup možný za doplatok)? Máme možnosť okúpať sa uprostred čierneho lávového poľa, tak prečo to nevyužiť. Mliečno-modrá geotermálna voda s liečivým bahnom má ideálnych 38 °C.

11. deň:
Po raňajkách sa presunieme transferom na letisko a odlietame domov.


Poznámka:
Zmena programu vyhradená.


Ubytovanie:
3* hotely

Stravovanie:
Raňajky


Doprava:
Letecká

Celková cena zahŕňa:
Leteckú dopravu s prestupom vrátane letiskových a servisných poplatkov. Transfer BA – letisko – BA. Autobusovú dopravu počas programu. Trajekt Faerské ostrovy – Island. Aktivity zahrnuté v programe. Ubytovanie v 3* hoteloch s raňajkami. Miestneho sprievodcu a sprievodcu CK.

Celková cena nezahŕňa:
Fakultatívne aktivity. Stravu okrem uvedenej v programe. Príplatok za jednolôžkovú izbu a cestovné poistenie. Prepitné miestnym sprievodcom a vodičom (vyzbiera sprievodca na mieste).

Generované systémom ProfiTour