Mazurske jazerá - spoznávanie poľskej exotiky

Destinácia: Poľsko, Pomoranské vojvodstvo
Kód zájazdu: 1353805
Cena od: 684,63 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

14.07.2025 6 dní First Minute 684,63 € +0 € autobusová
27.08.2025 6 dní First Minute 684,63 € +0 € autobusová

Popis zájazdu

Úvod:
Vyberme sa objavovať krásy historických miest i podmanivej krajiny naprieč Poľskom. Každý, kto navštívi Poľsko, je veľmi milo prekvapený krásou tunajších regiónov, čistotou a zachovalosťou. Vychutnáme si piesočné pláže pri Baltskom mori, plavbu na najväčšom poľskom jazere Sniardwy a okúzľujúce uličky historických miest.


1. deň:
Odchod v skorých ranných hodinách a príchod do mesta Giżycko, ktoré je označované ako srdce Mazurskych jazier. Mesto ležiace medzi jazerami Kisajno a Niegocin sa pýši historickou pevnosťou Boyen, ktorú sa nikdy nikomu nepodarilo dobyť, a otočným mostom z 19. storočia, ktorý je európskym unikátom a na jeho otvorenie stačí len sila jedného muža. Tunajšie jazerá lákajú nielen turistov, ale aj filmárov. Nachádza sa tu i najväčší mazurský jachtársky prístav.

2. deň:
Po raňajkách sa presunieme do mesta Mikolajki, ktoré je východiskovým bodom pre plavbu po najväčšom poľskom jazere Sniardwy s dĺžkou 22 km a šírkou 13 km. Je tiež strediskom vodných športov a vyslúžilo si prezývku „perla Mazur“, aj keď pôvodne jeho názov je odvodený od svätého Mikuláša, ktorý je ochrancom námorníkov. Jazero Sniardwy či Mazurské more, ako ho Poliaci nazývajú, si užijeme počas plavby, kde sa nám naskytnú krásne jazerné scenérie. Z pôvodných 8 ostrovov ostali na jazere už len dva, s ruinami pevnosti z 18. storočia a s legendami o uctievaní pohanských bohov. Presun do mesta Elblag.

3. deň:
Prehliadka mesta a plavba cez Elblaský kanál, ktorý v minulosti slúžil na spojenie Mazurskych jazier s riekou Vislou. Charakter Elblagu dotvárajú stredoveké gotické budovy a jedinečný kanál, ktorý sa radí medzi dokonalé svetové projekty vodného inžinierstva. S výstavbou sa začalo v roku 1844 s cieľom skrátenia dopravných ciest pre drevo a obilie. Vodná cesta zároveň vedie aj cez niekoľko jazier. Jeho dĺžka so všetkými ramenami je 150 km, čím je tak najdlhším splavným kanálom v Poľsku.

4. deň:
Vyberieme sa obdivovať hrad Malbork, kedysi sídlo Rádu nemeckých rytierov, ktorí ho začali stavať v 13. storočí pod názvom Marienburg. Vyslúžil si tituly „jeden z poľských divov“ či „rozlohovo najväčší hrad a najväčšia gotická tehlová stavba na svete“, a tak sa dostal aj na zoznam UNESCO. Dnes sa skladá z 3 častí, a to z Podzámku, Stredného a Vyššieho hradu. Po prehliadke pokračujeme do Slowinskeho národného parku, ležiacom na úplnom severe krajiny pri Baltskom mori. Tu si užijeme nečakanú prechádzku po piesočných dunách a čaro severskej prírody, ktorá nám bude pripadať aj exoticky. Po „saharskom“ dobrodružstve sa presunieme do mesta Sopot.

5. deň:
Prehliadka mesta Sopot, kde je najväčšou atrakciou najdlhšie drevené mólo v Európe s celkovou dĺžkou 511 metrov. V 19. storočí slúžilo len ako malý prístav, no keď sa mesto stalo obľúbeným kúpeľným strediskom, začalo sa rozširovať nielen centrum, ale aj mólo. Nevynecháme ani slávnu ulicu Monciak, ktorá je plná reštaurácií, kaviarní a obchodov, ale vo svete známa aj pre Krivý dom, ktorý pridáva mestu na atraktívnosti. Keďže je tu viac ako 5 km piesočného pobrežia, popoludnie strávime na krásnej pláži s bielym pieskom. Po plážovom oddychu pokračujeme do mesta Gdańsk, ktorý je poľským klenotom.

6. deň:
Gdańsk láka najmä historickým centrom, kde nás očaria zrekonštruované domčeky, najkrajšia ulica Dluga s meštiackymi domami, radnicou so zvonkohrou, ktorá hrá každú hodinu, Neptúnova fontána zo 17. storočia či gdanský stredoveký žeriav na brehu rieky Motlawy a jediný svojho druhu. Poznávanie severného Poľska ukončíme na nábreží, ktorým sa nesie príjemná atmosféra a ktoré je plné sympatických kaviarní. Popoludní transfer späť na Slovensko.


Poznámka:
Zmena programu vyhradená.


Ubytovanie:
5x v hoteli 3*

Stravovanie:
5x raňajky


Doprava:
Autokar.

Celková cena zahŕňa:
dopravu luxusným autokarom. 5x ubytovanie s raňajkami v hoteli 3*. Sprievodcu CK.

Celková cena nezahŕňa:
Doplatok za 1/1 izbu. Vstupy. Cestovné poistenie.

Generované systémom ProfiTour