Kostarika & Panama

Destinácia: Viac destinácií
Kód zájazdu: 1353800
Cena od: 3 919,12 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy
Exotika

Výber termínu

14.04.2025 14 dní First Minute 3 919,12 € +0 € odlet: Viedeň letecká
14.11.2025 14 dní First Minute 3 919,12 € +0 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Úvod:
Pura vida, v preklade „čistý život“ - tak znie národné heslo Kostariky, ktoré domácim obyvateľom prúdi v žilách. Ich pozitívny prístup k životu, rešpekt k prírode a aj samotnú kostarickú prírodu si veľmi rýchlo zamilujete. Pobrežie prekypujúce tisíckami hôr a riek, tropické lesy, bujná vegetácia, pestrofarebné motýle – aj vďaka tomuto si Kostarika vyslúžila prezývku „Švajčiarsko Strednej Ameriky“. K tomu pridáme Panamu zahalenú v indiánskych legendách a pestrej histórii a dokonalý kokteil dvoch stredoamerických krajín je na svete. Táto kombinácia by nemala chýbať v portfóliu žiadneho cestovateľa.

Program:
1. deň:
Dnes odlietame z Viedne do San José, hlavného mesta Kostarickej republiky. Po prílete sa ubytujeme na hoteli a urobíme si krátku orientačnú prechádzku po meste.

2. deň:
Po raňajkách nás čaká skorý odchod do Guápiles v regióne Tortuguero a zároveň prvý kontakt s prírodou Kostariky. Prechádzať budeme cez krásny a pôsobivo zelený národný park Braulio Carrillo a okolo banánových plantáží. V prístave Cano Blanco/La Pavona nás lode prevezú cez kanály Tortuguero do srdca tropického lesa. Spoločne sa pripravíme na nezabudnuteľný zážitok. Hustý tropický dažďový les, mangrovové porasty a vodné kanály sú domovom pre množstvo druhov zvierat, vrátane opíc, leňochodov, jaguárov, ocelotov a krokodílov. Po obede nás ešte čaká prechádzka typickou karibskou pobrežnou dedinou, ktorá má hlbokú kultúru a?následne zamierime do nášho hotela, ktorý sa nachádza priamo v národnom parku Tortuguero.

3. deň:
Aj dnes nastupujeme na výletnú loď s cieľom navštíviť kanály národného parku Tortuguero a do hĺbky objaviť veľkú biodiverzitu tohto krásneho národného parku. Nie nadarmo je tento národný park prezývaný ako „kostarická Amazónia“. Je to aj z toho dôvodu, že v parku nie sú žiadne cesty. Hlavným spôsobom dopravy sú desiatky sladkovodných kanálov a do oblasti parku sa dá dostať iba loďou alebo lietadlom. Užijeme si poslednú noc v srdci džungle a zajtra nás čaká objavovanie nových miest.

4. deň:
Po raňajkách odchádzame z pokojných kanálov Tortuguero do pulzujúceho pobrežného mesta Puerto Viejo. Plavbu loďou po úžasných vodných cestách vymeníme za malebnú jazdu pozdĺž karibského pobrežia. Pohodlne sa usadíme, oddýchneme si a vychutnáme si krásnu krajinu. Pláž Puerto Viejo, ktorá sa nachádza v južnom Karibiku, je ideálnou destináciou pre milovníkov pláží a cestovateľov, ktorí chcú nasávať miestnu kultúru a tradície. Puerto Viejo bola kedysi malá rybárska dedina, ktorá sa stala obľúbenou destináciou ponúkajúcou širokú škálu reštaurácií a barov pre nočný život plný zábavy. Ubytujeme sa a?budeme nasávať jedinečnú atmosféru tohto miesta. 

5. deň:
Už skoro ráno spoločne objavíme bohatú kultúru a tradície ľudí Bribri vďaka exkluzívnemu výletu do ich komunity v Puerto Viejo. Tento pohlcujúci zážitok ponúka jedinečnú príležitosť dozvedieť sa o spôsobe života Bribri, vrátane ich tradičného života, remesiel a udržateľného poľnohospodárstva. Navštívime taktiež miestneho šamana, ktorý nám v tradičnom šalamúnskom príbytku vysvetlí svoju úlohu v komunite. Má hlboké znalosti o bylinkách, drevách, kameňoch a iných prírodných materiáloch s liečivými účinkami. Po obede nás čaká pokojné popoludnie v Puerto Viejo. Oddýchneme si na krásnych plážach a osviežime sa kúpaním v Karibskom mori.

6. deň:
Dnešný deň začneme dobrodružným raftingom na rieke Pacuare, jednej z celosvetovo najlepšie hodnotených destinácií pre rafting na divokej vode. Budeme sa plaviť vzrušujúcimi perejami triedy III – IV a vychutnáme si dokonalé výhľady na bujné dažďové pralesy a kaskádové vodopády. Po adrenalínovej plavbe perejami naše dobrodružstvo pokračuje popoludňajším presunom do národného parku Arenal. Cesta je zároveň cieľ, pretože opäť budeme súčasťou bujnej kostarickej krajiny, zelených dažďových pralesov a malebných dediniek, ktorými je posiata celá krajina. Po príchode do parku Arenal nás privíta ikonická silueta sopky Arenal. Je to najmladšia a najaktívnejšia sopka v krajine ide o najvyhľadávanejšiu oblasť Kostariky najmä vďaka pozorovaniu erupcií.

7. deň:
Na zobúdzanie sa v dažďovom pralese sme si už zvykli v národnom parku Tortuguero a teraz si to zopakujeme aj v parku Arenal. Od rána sa nad nami rozpínajú vysoké stromy, spoza ktorých nás pozoruje rozmanitá divoká zver. Naša cesta sa začína prechádzkou prírodou, ktorá nám ponúkne pohľad na bohatú biodiverzitu regiónu. Sledujeme farebné vtáky, hravé opice a možno aj leňochody visiace z konárov nad nami. Vrcholom našej prechádzky je prechod cez visiace mosty zavesené vysoko nad zemou, ktoré poskytujú vzrušujúce výhľady na sopku Arenal v diaľke. Nedotknutý les rastie do krásy, keď po obede pokračujeme v putovaní smerom k vodopádu la Fortuna, v ktorom si spoločne zaplávame.

8. deň:
Po raňajkách sa presunieme z parku Arenal do oblasti centrálneho Pacifiku, konkrétne na pláž Manuel Antonio, kde sa snúbi ideálna kombinácia dažďového pralesa, pláží, hôr a koralových útesov. Ak budeme mať šťastie, uvidíme opice Marmoset, opice bilohlavé, veveričky, tucany, leguány a množstvo inej zveri. Po dlhej ceste plnej zvlnených kopcov, sviežich lesov a malebných dedín sa ubytujeme na hoteli a užijeme si pokojné popoludnie pri bazéne alebo na pláži.

9. deň:
Dnes sa vydáme na ranné dobrodružstvo priamo do národného parku Manuel Antonio, jedného z najcennejších prírodných pokladov Kostariky. V parku máme oči na stopkách a hľadáme všetky možné voľne žijúce živočíchy od hravých opíc až po farebné tukany. Park je tiež domovom viac ako 350 druhov rastlín, čo vytvára živý a rozmanitý ekosystém, ktorý určite uchváti milovníkov prírody. Poobede nevynecháme prechádzku pozdĺž pláže, kde sa nachádzajú malé prírodné bazény v skalách, ktoré sú domovom špongií, koralov, krabov a iných kôrovcov a viac ako sto rôznych druhov rýb.

10. deň:
Užijeme si posledné ráno v tomto prírodnom raji a popoludní sa presunieme späť do San José, kde nás čaká posledná noc na Kostarike.

11. deň:
Dnes opúšťame Kostariku a odlietame do krajiny s pestrou históriou, ktorá svojou výbornou strategickou polohou spája Južnú Ameriku so Strednou Amerikou. Víta nás Panama. Panamská metropola nás očarí svojou čistotou a bezpečnosťou. Je to mesto kontrastov, kde navštívime koloniálne časti starého mesta a moderné časti finančného centra s typickými mrakodrapmi.

12. deň:
Deň začneme panoramatickou prehliadkou Amador Causeway Calzada s fotografickou zastávkou v Biomuseo, ktoré navrhol slávny architekt Franck Gehry. Toto je jeho jediné dielo v Amerike. Navštívime rybí trh, kde ochutnáme lahodné ceviche z čerstvých rýb, citrónu a?cibule, preskúmame koloniálnu štvrť Casco Antiguo, zapísanú do svetového dedičstva UNESCO a prejdeme sa jej očarujúcimi uličkami, v ktorých uvidíme kostoly Plaza Bolivar a Plaza de Francia, kde sa nachádza francúzske veľvyslanectvo. Aký malo Francúzsko význam v dejinách Panamy? Všetko nám rozpovie náš skúsený sprievodca. Počas návštevy Panamy nemôžeme vynechať Miraflores, odkiaľ budeme pozorovať plavbu lodí cez Panamský prieplav. Je dlhý 77 kilometrov, ročne ním prepláva vyše 14 tisíc lodí a práve vďaka nemu nemusia lode prechádzajúce z Atlantického do Tichého oceánu plávať okolo celej Južnej Ameriky. Zaslúžene tak patrí na zoznam siedmich divov moderného sveta.

13. deň:
Po raňajkách sa vydáme k malým ostrovom jazera Gatun vrátane slávneho Isla Mono, ktorý láka pre svoju možnosť pozorovania mnohých druhov opíc z tesnej blízkosti, keďže opice sú tak isto zvedavé na turistov ako turisti na nich. Časť tejto cesty bude po Panamskom prieplave, kde pri troche šťastia narazíme na obrovské kontajnerové lode. Dnes nás ešte čaká exkurzia do sveta domorodcov. Po krátkej plavbe loďou sa stretneme s komunitou Wounaan v dedinke Embera, aby sme sa dozvedeli viac o ich životnom štýle a zvykoch. Dedinská žena nám ukáže ako sa pripravujú ryby a patacones, ktoré nám naservírujú na obed. Prejdeme sa po lese v sprievode člena kmeňa a zistíme všetko o používaní rastlín na kŕmenie, liečenie a obliekanie. Taktiež nám odprezentujú ich tradičné tance a budeme si môcť kúpiť aj suveníry s ich remeselnými výrobkami. Po programe sa presunieme na letisko a odlietame do Viedne.

14. deň:
Prílet do Viedne.

Poznámka:
Zmena programu vyhradená.


Ubytovanie:
3* hotely

Stravovanie:
12x raňajky, 8x obed, 2x večera


Doprava:
Letecká


Celková cena zahŕňa:
Leteckú dopravu s prestupom vrátane letiskových a servisných poplatkov. Miestny prelet Panama - Kostarika. Transfer BA – letisko – BA. Miestne transfery. 10x ubytovanie Kostarika s raňajkami, 2x ubytovanie v Paname s raňajkami. 8x obed a 2x večera. Výlety a vstupy podľa programu. Miestnych sprievodcov a sprievodcu CK.

Celková cena nezahŕňa:
Doplatok za jednolôžkovú izbu. Stravu a nápoje mimo uvedenej v programe. Fakultatívne aktivity. Prepitné pre miestnych sprievodcov a vodičov 70 €/osoba (vyzbiera sprievodca na mieste). Cestovné poistenie.

Generované systémom ProfiTour